Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Skrzydełka z kurczaka z Kumkwatem

Składniki:

    • 12 skrzydełek z kurczaka
    • 12 owoców Kumkwat
    • 3 grubo pokrojone ząbki czosnku
    • 1 cm drobno pokrojonego imbiru
    • oliwa
  • Marynata:

    • 1 łyżka wytrawnego wina
    • 1 łyżka sosu sojowego
  • Sos:

    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki wina
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • cukier, sól, pieprz do smaku
    • 1/3 szklanki wody

Sposób przyrządzenia:
Skrzydełka umyć, osuszyć, podzielić każde na 3 części przecinając ostrym nożem w stawach. Cienkie końcówki odłożyć. Składniki marynaty wymieszać, zalać nią skrzydełka, wymieszać, odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, obrumienić na nim podzielone na części skrzydełka, wyłożyć na talerz. Do pozostałego tłuszczu dodać imbir i czosnek, smażyć 2 minuty mieszając, dodać sos sojowy, wino, przyprawy, powoli gotować. Umyte owoce ponacinać na głębokość około 5 mm dodać do sosu, dusić 5 minut, dodać skrzydełka, przykryć i podgrzewać przez kolejne 5 minut. Smak sosu skorygować przyprawami. Mąkę rozmieszać z wodą, mieszając całość podgrzewać aż danie zawrze i podawać.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *