Smocze owoce uprawiane są w Azji Południowo Wschodniej, Meksyku, Ameryce Środkowej i Izraelu. Występują w 3 odmianach kolorystycznych. Owoc smoka jest niskokaloryczny, zawiera wiele przydatnych organizmowi człowieka składników w tym witaminę C, fosfor, wapń, przeciwutleniacze i błonnik. Smak owocu przypomina smak kiwi i gruszki. Wybieramy owoce o jasnej skórce z niewielką ilością plam. Zbyt duża ilość plam świadczy o tym że owoc nie jest świeży, inną oznaką są zbrązowiałe, łamliwe końce liści. Skórka powinna być elastyczna, niezbyt miękka.
- Aby przygotować owoc do spożycia potrzebny jest długi, ostry nuż. Owoc dzielimy wzdłuż na dwie połowy.
.
- Przecięty owoc odsłania miąższ z czarnymi, jadalnymi pestkami.
- Używając łyżki oddzielamy miąższ od skórki
- Miąższ kroimy wg potrzeb.