Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smardze i szparagi w maderze

Składniki:

  • 1 płat (230 g) ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 14 świeżych smardzów
  • 2 łyżki posiekanej szalotki
  • 1 łyżka niesolonego masła
  • ¼ szkl. madery
  • ½ szkl. bulionu warzywnego
  • ½ szkl. śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 25 ugotowanych czubków szparagów

    Sposób wykonania:
    Ciasto francuskie pokroić na 8 prostokątów, które posmarować roztrzepanym jajkiem i ułożyć na blasze.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut.
    W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekane szalotki, wówczas dodać pokrojone na małe kawałki grzyby i smażyć je jeszcze około 5 minut.
    Po tym czasie wlać bulion i trzymać na ogniu do momentu, aż cały wypruje po czym dodać śmietanę i gotować aż całość zgęstnieje.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem
    Na każdym kawałku ciasta ułożyć grzybowy sos a do niego wbić kilka czubków szparagów i przykryć całość górną połówką ciasta.
    Podawać od razu po przyrządzeniu.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Sylwia Kołodziejczyk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *