Ser Pelardon A.O.C
Ser Pelardon A.O.C4.67 out of 5 based on 125 voters.
Pochodzenie: Langwedocja-Roussillon
Rodzina serów: Sery kozie
Rodzaj mleka: mleko kozie
Smak: trochę kwaskowaty, odpowiednio słony, charakteryzuje się pełnym mlecznym smakiem
Zawartość tłuszczu: 45%
Pora roku: od wiosny do jesieni
Opis:
Młody ser ma konsystencję musu, a smak przypomina kwaśną śmietanę z dodatkiem oleju z orzechów włoskich. Nie ma skórki, a jego miąższ jest zwarty. Ser dojrzewający dojrzewa od 2-3 tygodni. Po tym czasie pojawia się naturalna pleśń, a miąższ staje się sprężysty. Ma kształt płaskiego krążka o wadze 60-
- Szczegóły
- Kategoria: Sery
- Opublikowano: niedziela, 22, lipiec 2007 21:38
- Redakcja