Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ser Emmentaler

Pochodzenie: Rodan Alpy
Rodzina serów: Sery twarde
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: smak mleka, łagodny, owocowy o posmaku orzechowym
Zawartość  tłuszczu: 45%-48%
Pora roku: cały rok
Opis:
Francuski ementaler produkowany jest od XIII wieku w regionie Franche – Comté. Jest to ser twardy, o miąższu w kolorze kości słoniowej lub bladożółtym, z dziurami wielkości wiśni lub orzecha. Ma twardą suchą skórkę w kolorze od brunatnożółtego do jasnobrązowego. Wytwarzany w w formie kręgu o średnicy 70-100 cm, wysokości 13-25 cm i wadze 60-130 kg. Niektóre odmiany ementalera wytwarzane są z mleka surowego i noszą nazwę "Grand Cru".

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *