Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab duszony z kurkami i melonem

Składniki:

  • 750 g schabu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 30 g smalcu
  • 2 cebule
  • ½ l bulionu
  • 2 łyżki maki
  • 1 puszka kurek w zalewie
  • 1 słoik kulek melona w syropie
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki

Sposób wykonania:

  1. Mięso oprószyć solą oraz pieprzem i posmarować musztardą po czym obsmażyć na rozgrzanym smalcu razem z posiekana cebulką.
    Obsmażone mięso podlać bulionem i doprowadzić do wrzenia, pozostawić na małym ogniu około 1 godz.
    Po tym czasie mięso wyjąć a sos zagotować, dodać do niego mąkę wymieszaną z małą ilością wody.
    Ponownie zagotować i przetrzeć przez sito, po czym dodać śmietanę, odłączone kurki oraz kulki melona.
    Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut.
    Na końcu doprawić solą oraz pieprzem i polać mięso pokrojone w plastry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *