Składniki:
- 750 g schabu
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 30 g smalcu
- 2 cebule
- ½ l bulionu
- 2 łyżki maki
- 1 puszka kurek w zalewie
- 1 słoik kulek melona w syropie
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
Sposób wykonania:
- Mięso oprószyć solą oraz pieprzem i posmarować musztardą po czym obsmażyć na rozgrzanym smalcu razem z posiekana cebulką.
Obsmażone mięso podlać bulionem i doprowadzić do wrzenia, pozostawić na małym ogniu około 1 godz.
Po tym czasie mięso wyjąć a sos zagotować, dodać do niego mąkę wymieszaną z małą ilością wody.
Ponownie zagotować i przetrzeć przez sito, po czym dodać śmietanę, odłączone kurki oraz kulki melona.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut.
Na końcu doprawić solą oraz pieprzem i polać mięso pokrojone w plastry