Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z pieczarek.

Skład, sposób wykonania:
Ja nie obieram ze skórki, nie trzeba, płuczę po jednym pod bieżącą wodą kapeluszem do góry, ostrożnie, aby się woda nie dostała do wnętrza, bo strasznie nasiąkają, dlatego nie
można wrzucać do miski z woda. Polecane jest czyszczenie miękką szczoteczką na sucho, ale ja wole umyć. Potem kroi się w cieniutkie pół-plasterki i należy mieć sok z cytryny lub dobry winny ocet, aby skropić natychmiast po krojeniu, bo szybko ciemnieją. Pyszna jest surówka z takich pieczarek, z dodatkiem surowej cebuli w piórkach lub szczypiorku, + mały ząbek czosnku, sos vinegrette (oliwa extra virgin + ocet winny lub cytryna, sól, pieprz), natka do posypania. Takie pieczarki (skropione kwasem) można dodać do surówki – sałata, pomidory, oliwki, cebula, czosnek, ser feta
czy inny zestaw + vinegrette

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *