Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z owoców w syropie

Składniki:

  • 1 ½ kg owoców jagodowych

    Syrop:

  • 2 szkl. madery
  • 3 szkl. soku pomarańczowego
  • 1/3 szkl. cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 kawałek cynamonu
  • skórka starta z 1 cytryny

    Sposób wykonania:
    Do dużego rondla włożyć wszystkie składniki podane na syrop.
    Całość wymieszać i trzymać na małym ogniu, aż połowa składników wyparuje a konsystencja przybierze stan syropu.
    Trwa to około 40 minut.
    Po tym czasie przecedzić i odstawić do ostygnięcia.
    Następnie owoce oczyścić i przełożyć do salaterki.
    Zalać połową syropu i delikatnie przemieszać.
    Pozostały syrop podawać osobno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *