Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolada z karkówki z sosem z mandarynek

 

Składniki:

  • 2 kg karkówki
  • ½ kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 10 plastrów żółtego sera gouda
  • 2 jajka
  • olej
  • 1 brokuł
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku
  • 5 mandarynek z puszki

 

 

Sposób przyrządzenia:
Karkówkę umyć, osączyć na papierowym ręczniku rozciąć wzdłuż, rozbić tłuczkiem i oprószyć solą i pieprzem. Do mięsa mielonego dodać, jajka, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku, dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Na karkówkę wyłożyć plastry sera, a na nie przygotowane mielone mięso. Zrolować jak roladę, spiąć wykałaczkami. Zrumienić na oleju z każdej strony. Wyłożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia i zapiec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C około90 minut. Mandarynki i brokuł umyć, osączyć , obrać i podzielić na cząstki, dodać sos z pieczenia i dokładnie zmiksować, doprawić ewentualnie solą i pieprzem wg uznania. Upieczoną roladę wyłożyć na półmisek pokroić na porcje i polać przygotowanym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *