Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolada wieprzowa faszerowana warzywami

Składniki:

  • 25 dag. różnokolorowych papryk
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • suszony rozmaryn
  • suszona bazylia
  • 90 ml. sosu barbecue
  • 1i1/2 kg. łopatki wieprzowej
  • 1 kg. ziemniaków
  • suszony tymianek
  • 2 plastry boczku
  • 25 dag. gęstej, kwaśnej śmietany
  • pomidory
  • świeża bazylia i rozmaryn

Sposób przyrządzenia:
Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Przygotowane warzywa podsmażyć na łyżce oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Mięso natrzeć solą, pieprzem, bazylią i rozmarynem. Przygotowane wcześniej warzywa wymieszać z sosem barbecue, umieścić warzywa na mięsie, a następnie zwinąć je w roladę. Obwiązać pieczeń nicią kuchenną , przełożyć do brytfanki i piec  2 godziny w temperaturze 175 stopni. Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki. Skropić 2 łyżkami oleju. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na 30 minut przed końcem pieczenia umieścić ziemniaki w brytfance. Zapiec na rumiano/po 15 minutach przewrócić na drugą stronę/.Na 10 minut przed końcem pieczenia obłożyć mięso plastrami boczku. Zapiec na rumiano. Gotową pieczeń przełożyć na półmisek. Udekorować pomidorami, listkami bazylii i rozmarynu. Śmietanę  przyprawić ziołami i podawać osobno w sosjerce.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *