Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pyszne skrzydełka kurczaka z grilla z ostrym sosem

Składniki:

 

  • 24 skrzydełka z grilla
     

     

    Marynata:

  •  

    • 1 szklanka sosu sojowego
    • 5 łyżek oleju (najlepszy sezamowy)
    • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
    • 2 łyżki miodu
    • 2 łyżki naci kolendry lub pietruszki
    • pieprz, papryka, mielony imbir do smaku

       

      Sos:

    • ½ szklanki tajskiej pasty chili
    • ¼ szklanki sosu Hoisin
    • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
    • 1 łyżka miodu
    • 2 łyżki sosu tabasco

     

     

    Sposób przyrządzenia.
    Skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć końcówki (można je wykorzystać w kuchni). Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Skrzydełka umieścić w dużej, grubej torbie foliowej, dodać marynatę, zamknąć torbę, potrząsać nią przez chwilę, odłożyć do lodówki. Składniki sosu zmiksować, odstawić w ciemne, chłodne miejsce. Tak przygotowane skrzydełka przed grillowaniem obsączyć z marynaty. Smażyć na średnio nagrzanym grillu aż się ładnie zarumienią. Podawać z dodatkiem sosu.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *