Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantny filet z łososia z grilla

Składniki:

 

  • 1 kg filetu z łososia (ze skórą)

     

    Marynata:

 

  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki soku z ananasa
  • 3 zgniecione w prasce ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu Tabasco
  • pieprz, imbir mielony do smaku

 

 

Sposób przyrządzenia:
Filet z łososia umyć, osączyć, podzielić na porcje. Składniki marynaty zmiksować. Porcje ryby umieścić w grubej foliowej torbie, dodać ¾ marynaty. Torbę zamknąć, przez chwilę potrząsać, odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Tak przygotowane filety obsączyć z marynaty i piec na średnio nagrzanym grillu aż mięso pod naciskiem widelca będzie dzieliło się na płaty. Podczas pieczenia porcje ryby smarować pozostawioną częścią marynaty.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *