Składniki:
- 1 kg filetu z łososia (ze skórą)
Marynata:
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki octu winnego
- 3 łyżki soku z ananasa
- 3 zgniecione w prasce ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu Tabasco
- pieprz, imbir mielony do smaku
Sposób przyrządzenia:
Filet z łososia umyć, osączyć, podzielić na porcje. Składniki marynaty zmiksować. Porcje ryby umieścić w grubej foliowej torbie, dodać ¾ marynaty. Torbę zamknąć, przez chwilę potrząsać, odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Tak przygotowane filety obsączyć z marynaty i piec na średnio nagrzanym grillu aż mięso pod naciskiem widelca będzie dzieliło się na płaty. Podczas pieczenia porcje ryby smarować pozostawioną częścią marynaty.