Składniki:
Marynata:
- 1 szklanka sosu sojowego
- 5 łyżek oleju (najlepszy sezamowy)
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki naci kolendry lub pietruszki
- pieprz, papryka, mielony imbir do smaku
Sos:
- ½ szklanki tajskiej pasty chili
- ¼ szklanki sosu Hoisin
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu tabasco
Sposób przyrządzenia.
Skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć końcówki (można je wykorzystać w kuchni). Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Skrzydełka umieścić w dużej, grubej torbie foliowej, dodać marynatę, zamknąć torbę, potrząsać nią przez chwilę, odłożyć do lodówki. Składniki sosu zmiksować, odstawić w ciemne, chłodne miejsce. Tak przygotowane skrzydełka przed grillowaniem obsączyć z marynaty. Smażyć na średnio nagrzanym grillu aż się ładnie zarumienią. Podawać z dodatkiem sosu.