Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pulpety z wieprzowiny ze szpinakiem

Składniki:

  • 125 g wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 1 cm laski imbiru
  • 1 cebula
  • 1 łyżka wrzątku
  • 25 g kiełków bambusa z puszki
  • 2 plasterki wędzonej szynki
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 450 g szpinaku
  • 2 łyżeczki ziarna sezamowego
  • 150 ml wywar z warzyw
  • ½ łyżeczki maki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka zimnej wody
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sposób wykonania:
Posiekaną cebulę i czosnek zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut.
W między czasie wieprzowinę drobno zemleć i wymieszać z roztrzepanym jajkiem.
Następnie odcedzić cebulę  oraz czosnek i dodać do mięsa razem z pokrojoną szynką, kiełkami bambusa i mąką kukurydzianą.
Całość dokładnie wymieszać.
Z powstałej masy formować małe pulpety.
Następnie oczyszczony szpinak zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut.
Po tym czasie go odcedzić, pokroić i połączyć z ziarnami sezamowymi.
W powstałej masie szpinakowej obtoczyć dokładnie pulpety, które gotować na parze około 10 minut.
W między czasie wywar doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać do niego mąkę kukurydzianą wymieszaną z  wodą na gładką pastę.
Dokładnie wymieszać i dodać jeszcze olej sezamowy, sos sojowy oraz posiekany szczypiorek.
Dokładnie wmieszać a gdy sos zgęstnieje polać nim pulpety przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *