Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Potrawka z endywii, ziemniaków i orzechów

Składniki:

  • 4 główki cykorii endywii
  • 3 ziemniaki
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ½ główki czosnku
  • ½ szkl. orzechów włoskich
  • 6 gałązek tymianku
  • 1 szkl. konserwowej ciecierzycy
  • 8 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

  1. Marchew, ziemniaki oraz cebule obrać i pokroić w dużą kostkę a orzechy posiekać.
    Selera pokroić, czosnek podzielić na ząbki a z endywii oddzielić liście.
    Następnie do garnka wrzucić ziemniaki, marchewkę, cebule, czosnek, tymianek, orzechy.
    Zalać całość bulionem i wrzucić jeszcze ciecierzycę oraz liście laurowe.
    Całość dokładnie wymieszać i trzymać a ogniu ok. 1 godziny.
    Po tym czasie dodać endywię i gotować jeszcze ok. 5 minut.
    Przed podaniem doprawić do smaku pieprzem i skropić oliwą.

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Artura C

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *