Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwiczki wieprzowe na sosie z kurek

Składniki:

    • 100g sera Lazur błękitny
    • 4 polędwiczki wieprzowe (porcja 200g)
    • 50ml oleju
    • przyprawa warzywna
    • sól
    • pieprz

    Sos:

    •  ½l śmietany 36%
    • 300g kurek świeżych lub mrożonych
    • 1 cebula
    • sól
    • pieprz
    • przyprawa warzywna
    • 1 pęczek koperku
    • 50ml wina białego wytrawnego
    • 50g masła


    Sposób przyrządzenia:
    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy grzyby i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy przyprawę warzywną i smażymy ok. 10min. Następnie dodajemy śmietanę, drobno pokrojony koperek i starty na tarce ser Lazur błękitny. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Aby uzyskać gęstszą konsystencję sosu możemy zaciągnąć go zawiesiną z wody i mąki ziemniaczanej. Wykonanie: Polędwiczki posypujemy solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju w zależności od grubości 25-30min.. W czasie smażenia polędwiczki podlewamy wodą, a pod koniec smażenia dodajemy wino i dusimy jeszcze 5 min. Podajemy z ziemniakami z wody i brokułami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *