Polenta z kaszy kukurydzianej z serem
Polenta z kaszy kukurydzianej z serem 5.00 out of 5 based on 1 voters.
Składniki:
- 4 szkl wody
- 2 szkl drobnej kaszy kukurydzianej
- 2 szkl mleka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka rozmarynu
- 5 dag masła
- 25 dag sera
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Wodę wymieszać z mlekiem i oliwa z oliwek, po czym doprowadzić do wrzenia i wsypać kasze.
Cały czas mieszając trzymać na małym ogniu około 30 minut.
Po tym czasie dodać połowę masła oraz sól i pieprz do smaku.
Dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego pozostałym masłem.
Na wierzchu rozłożyć plasterki sera i posypać wierzch rozmarynem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec aż ser się przyrumieni.
- Szczegóły
- Kategoria: Kasze i Kuskus
- Opublikowano: środa, 28, listopad 2012 09:25
- Ryszard Górski