Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placki ziemniaczane z boczkiem

Składniki:

    • 1 kg ziemniaków
    • 20 dag cebuli
    • 20 dag boczku
    • 2 jajka
    • 3 łyżki oleju
    • 25 dag gęstej śmietany
    • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
    • sól
    • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce po czym odcisnąć z nich sok.
    Następnie boczek oraz cebulę pokroić w drobniutką kostkę i wymieszać z ziemniakami.
    Wbić jajka i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Smażyć placki na rozgrzanym oleju około 3-4 minut z każdej strony.
    W między czasie śmietanę doprawić solą, pieprzem oraz wymieszać z posiekanym szczypiorek i polewać nią gotowe placki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *