Placki ziemniaczane z boczkiem
Placki ziemniaczane z boczkiem4.74 out of 5 based on 107 voters.
Składniki:
• 1 kg ziemniaków
• 20 dag cebuli
• 20 dag boczku
• 2 jajka
• 3 łyżki oleju
• 25 dag gęstej śmietany
• 3 łyżki posiekanego szczypiorku
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
-
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce po czym odcisnąć z nich sok.
Następnie boczek oraz cebulę pokroić w drobniutką kostkę i wymieszać z ziemniakami.
Wbić jajka i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Smażyć placki na rozgrzanym oleju około 3-4 minut z każdej strony.
W między czasie śmietanę doprawić solą, pieprzem oraz wymieszać z posiekanym szczypiorek i polewać nią gotowe placki.
- Szczegóły
- Kategoria: Ziemniaki
- Opublikowano: czwartek, 16, lipiec 2009 07:59
- Marlena
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak