Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantne żeberka Doroty

Składniki:

  • 2 1/3 kg żeberek wołowych
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 szkl posiekanej cebuli
  • 1 ¼ szkl ketchupu
  • ¾ szkl wody
  • ¼ szkl sosu Worcester
  • ¼ szkl czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki soli

Sposób wykonania:
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki po czym przełożyć na brytfannę wyłożoną folią aluminiową i zapiekać na ruszcie około 20 minut w piekarniku rozgrzany do 230 stopni.
Po ty czasie zlać wytworzony tłuszcz i ponownie włożyć żeberka do brytfanny.
Następnie na rozgrzanym oleju przesmażyć posiekaną cebulę, wówczas dodać ketchup, sos Worcester, wodę, ocet, sól oraz cukier.
Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Gotować na małym ogniu około 2 minut po czym zalać sosem żeberka.
Ponownie wstawić do piekarnika pod przykryciem rozgrzanego do 180 stopni na około 2 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *