Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piersi z kurczaka faszerowane kozim serem

Składniki:


• 4 dość duże pojedyncze piersi z kruczka
• 5-6 łyżek oliwy z oliwek
• suszony tymianek
• curry
• sól
• pieprz
• 8 wykałaczek

Nadzienie:
• 3-5 dag koziego sera (a’ la żółty ser)
• 1/3 kostki masła
• 4-5 ząbków czosnku
• sól czosnkowa
• sól
• pieprz
• ½ pęczka natki pietruszki
• 1-2 łyżeczki soku z cytryny
• ewentualnie kilka listków świeżej bazylii i mięty
• opcjonalnie:
• 2 plastry ananasa z puszki
• 1 połówka brzoskwini z puszki

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka dokładnie umyć. Przy pomocy ostrego noża każdej z piersi wyciąć kieszeń, starając się, by otwór na zewnątrz był mały, zaś w środku znacząco większy. Następnie piersi posolić i popieprzyć i odstawić na chwilę.
W tym czasie przygotować mało ziołowe. 1/3 kostki masła wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, solą czosnkową, pieprzem, sokiem z cytryny i posiekaną pietruszką. Jeżeli mamy można dodać kilka listków bazylii i mięty. Wszystko należy dokładnie wymieszać , a ilość soli dobrać do smaku.
Ser pokroić na 4 plastry. W każdą "kieszeń" włożyć po plastrze sera koziego i ¼ masła ziołowego, a następnie spiąć przy pomocy wykałaczek. Do środka można włożyć również kawałki brzoskwini i ananasa jednak nie jest to konieczne.
Następnie piersi z kurczaka polać oliwą z oliwek. Posypać suszonym, tymiankiem i curry, a następnie przewrócić i czynność tę powtórzyć z drugiej strony. Z oliwy i ziół powinna utworzyć się pewnego rodzaju marynata. Gdy przyprawy wymieszają się już z oliwą, wówczas jeszcze raz posypać delikatnie curry. Wstawić do lodówki na około 1-2 godzin. Mięso jest najsmaczniejsze pieczone na grill’u, może być jednak pieczone również na płycie kamiennej, w piekarniku, czy na patelni.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *