Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piersi z kurczaka faszerowane kozim serem

Składniki:


• 4 dość duże pojedyncze piersi z kruczka
• 5-6 łyżek oliwy z oliwek
• suszony tymianek
• curry
• sól
• pieprz
• 8 wykałaczek

Nadzienie:
• 3-5 dag koziego sera (a’ la żółty ser)
• 1/3 kostki masła
• 4-5 ząbków czosnku
• sól czosnkowa
• sól
• pieprz
• ½ pęczka natki pietruszki
• 1-2 łyżeczki soku z cytryny
• ewentualnie kilka listków świeżej bazylii i mięty
• opcjonalnie:
• 2 plastry ananasa z puszki
• 1 połówka brzoskwini z puszki

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka dokładnie umyć. Przy pomocy ostrego noża każdej z piersi wyciąć kieszeń, starając się, by otwór na zewnątrz był mały, zaś w środku znacząco większy. Następnie piersi posolić i popieprzyć i odstawić na chwilę.
W tym czasie przygotować mało ziołowe. 1/3 kostki masła wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, solą czosnkową, pieprzem, sokiem z cytryny i posiekaną pietruszką. Jeżeli mamy można dodać kilka listków bazylii i mięty. Wszystko należy dokładnie wymieszać , a ilość soli dobrać do smaku.
Ser pokroić na 4 plastry. W każdą "kieszeń" włożyć po plastrze sera koziego i ¼ masła ziołowego, a następnie spiąć przy pomocy wykałaczek. Do środka można włożyć również kawałki brzoskwini i ananasa jednak nie jest to konieczne.
Następnie piersi z kurczaka polać oliwą z oliwek. Posypać suszonym, tymiankiem i curry, a następnie przewrócić i czynność tę powtórzyć z drugiej strony. Z oliwy i ziół powinna utworzyć się pewnego rodzaju marynata. Gdy przyprawy wymieszają się już z oliwą, wówczas jeszcze raz posypać delikatnie curry. Wstawić do lodówki na około 1-2 godzin. Mięso jest najsmaczniejsze pieczone na grill’u, może być jednak pieczone również na płycie kamiennej, w piekarniku, czy na patelni.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *