Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z ziemniakami i serem feta

Ciasto:

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki gorącej wody
  • ¼ szklanki zimnej wody
  • sól do smaku

     

    Nadzienie:

  • 50 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 25 dkg sera feta
  • 2 łyżki skwarków z wędzonego boczku
  • 2 posiekane drobno, zezłocone na wytopionym tłuszczu z boczku 
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszać z solą, przesiać do miski przez sito, dodać gorącą wodę, energicznie wyrobić widelcem starając się rozcierać powstające grudki, przykryć, odstawić na kilka minut, dodać zimną wodę, ponownie wymieszać. Teraz odstawić na kolejne 15 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat kuchenny i wyrobić ręcznie na jednorodną, gładką masę. Odkrawać po kawałku, rozwałkować cienko. Wykrawać szklanką kawałki ciasta.
Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa, ser rozkruszyć widelcem. Składniki farszu wymieszać, przyprawić. Na wykrojone krążki ciasta  nakładać farsz, złożyć, dokładnie skleić brzegi. Gotować we wrzątku 5 minut. Przed podaniem polać tłuszczem ze skwarkami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *