Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi ruskie Oli

Ciasto:

  • 0.5kg mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 1jajko
  • wrzątek

Farsz:

  • 0.5kg ziemniaków
  • 0,5kg sera białego (tłusty)
  • 0.5kg mąki
  • 3 cebule
  • magi, sól, pieprz biały

Sposób przyrządzenia:
Przygotowujemy ciasto: przesiać mąkę dodać wrzątek, wymieszać np. nożem(tak by mąka z woda przybrały konsystencje ciasta). Dodać olej i jajko, wyrobić ciasto do gęstości miękkiej plasteliny. Przygotowujemy farsz: Ugotowane, zimne(najlepiej ugotować dzień wcześniej) ziemniaki razem z serem przepuszczamy przez maszynkę(na zmianę raz ser raz ziemniaki). Osolić i popieprzyć. Cebule pokroić w kostkę i lekko zeszklić na oleju. część cebuli dodać do farszu a resztę zostawić do polania pierogów. Dodać mąkę całość dokładnie wymieszać. Smacznego(chyba każdy wie jak się lepi pierogi:)
Przepis nadesłany na konkurs  „ II Pirogowy konkurs  Pychotki ”  Aleksandra Quirini

1 comment for “Pierogi ruskie Oli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *