Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
Nadzienie:
- 200 g powideł truskawkowych
- 1 łyżeczka rumu
- 1 jajko
- dodatkowo:
- do polania:
- 50 g masła
- buka tarta
Do posypania:
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach. Odcedzić, gorące obrać przecisnąć przez praskę. Odstawić na noc do ostygnięcia. Następnie dodać mąkę ,jajka i szczyptę soli i wszystko razem wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek grubości ok.3mm i wycinamy krążki(śr.ok 8 cm.) Powidła mieszamy z rumem. Na każdy krążek nakładamy 1/2 łyżeczki powideł. Jajko roztrzepujemy z 1 łyżeczką wody smarujemy brzegi krążków, składamy na pól i zlepiamy pierożki. Pierożki wrzucamy na wrzątek (ok 4 l wody) i gotujemy ok.8 minut na małym ogniu. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy bułkę tartą wg. uznania i ładnie zrumienić Polać pierożki. 50g cukru rozmieszać z cynamonem i podawać do pierogów. Smacznego!
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Joanna Kalicińska
1 comment for “Pierogi ziemniaczane z powidłami”