Ciasto:
- 0.5kg mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- 1jajko
- wrzątek
Farsz:
- 0.5kg ziemniaków
- 0,5kg sera białego (tłusty)
- 0.5kg mąki
- 3 cebule
- magi, sól, pieprz biały
Sposób przyrządzenia:
Przygotowujemy ciasto: przesiać mąkę dodać wrzątek, wymieszać np. nożem(tak by mąka z woda przybrały konsystencje ciasta). Dodać olej i jajko, wyrobić ciasto do gęstości miękkiej plasteliny. Przygotowujemy farsz: Ugotowane, zimne(najlepiej ugotować dzień wcześniej) ziemniaki razem z serem przepuszczamy przez maszynkę(na zmianę raz ser raz ziemniaki). Osolić i popieprzyć. Cebule pokroić w kostkę i lekko zeszklić na oleju. część cebuli dodać do farszu a resztę zostawić do polania pierogów. Dodać mąkę całość dokładnie wymieszać. Smacznego(chyba każdy wie jak się lepi pierogi:)
Przepis nadesłany na konkurs „ II Pirogowy konkurs Pychotki ” Aleksandra Quirini
1 comment for “Pierogi ruskie Oli”