Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczyste z wędzonym boczkiem

Składniki:

  • 2 kg schabu
  • ½ kg wędzonego boczku
  • 6 cebul
  • 10 suszonych śliwek
  • 10 pieczarek
  • sól, pieprz do smaku
  • olej

    Sposób przyrządzenia:
    Schab umyć, osączyć na papierowym ręczniku, naciąć przez środek i przez filię rozbić tłuczkiem na płat, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 1 ½ godziny. Boczek pokroić w drobniutką kosteczkę. Cebulę obrać posiekać i podsmażyć na złocisty kolor, dodać boczek, lekko obsmażyć na oleju. Odstawić, schłodzić. Mięso rozłożyć na desce, rozłożyć boczek z cebulką, na długości płatu mięsnego w środku rozłożyć śliwki i uprzednio oczyszczone i pokrojone na połówki pieczarki. Zawinąć roladę, spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na oleju, przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia i piec około 2 godziny w temperaturze 180 stopni C, raz po raz podlewając wytworzonym się sosem. Wyjąć na półmisek i schłodzić. Kroić w plastry, podawać z żurawinami.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *