Pieczony kurczak z figami
Pieczony kurczak z figami5.00 out of 5 based on 3 voters.
Składniki:
- 1 duży kurczak
- 10 sztuk fig
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 1 łyżeczka ostrej papryki , lub szczypta chilii
- 1 łyżeczka pieprzu
- sól,
- 2 łyżki octu, 4 łyżki oliwy
- 2-3 liście laurowe
-
W dużym garnku żeliwnym rozgrzewamy olej, smażymy posiekaną drobno cebulę dodajemy posiekany czosnek i liście laurowe. Kurczaka dzielimy na porcje, nacieramy przyprawami i układamy w garnku. W koło układamy figi, całość skrapiamy octem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Gotowe danie wykładamy na długi półmisek , do każdej porcji dokładamy po jednej fidze i posypujemy posiekaną natką zielonej pietruszki. Dobrze smakuje z ryżem.
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: wtorek, 07, grudzień 2010 09:17
- Małgorzata Misiura
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany