Pieczony karp
Pieczony karp4.55 out of 5 based on 62 voters.
Składniki:
- duży karp
- ½ kostki masła
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Karpia wypatroszyć pozostawiając głowę. Usunąć oczy i skrzela, umyć, osączyć na papierowym ręczniku, przyprawić. Włożyć do żaroodpornego naczynia, polać roztopionym masłem . Włożyć do średnio nagrzanego piekarnika i piec około pół godziny. Do upieczonego karpia dodać pól szklanki kwaśnej śmietany, przyprawić i pozostawić w piekarniku jeszcze około 5 minut. Podawać na gorąco. Dobrze smakuje z białym pieczywem, lub duszonymi ziemniakami.
- Szczegóły
- Kategoria: Karp
- Opublikowano: wtorek, 07, grudzień 2010 09:42
- Marzena Ciupek
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla