• cielęcina z udźca
  • kilkanaście ziaren jałowca

Marynata:

  • 1 szklanka octu winnego
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • ziarna pieprzu
  • sól
  • 3 liście laurowe


Sposób przyrządzenia:
Mięso myjemy, obsuszamy, nacieramy rozkruszonymi ziarnami jałowca. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Mięso układamy w odpowiednim naczyniu. Zalewamy marynatą. Marynujemy 48 godzin kilkakrotnie obracając.
Wyjmujemy mięso z marynaty, obsączamy.
Formujemy  zgrabną pieczeń i ciasno obwiązujemy bawełnianym sznurkiem. Obkładamy wiórkami masła. Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy około 90 minut. Cielęcina jest delikatnym mięsem i łatwo wysycha, dlatego należy pieczeń często polewać powstałym sosem. Wystudzoną wstawiamy do lodówki.
Podajemy na półmisku udekorowanym zieleniną i owocami.

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi