Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń wieprzowa duszona z warzywami

Składniki:
1 kg wieprzowiny bez kości (karczek, łopatka)
2 cebule
3 marchewki
1 liść laurowy
2 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany kremówki
rozmaryn, tarta gałka muszkatołowa – do smaku
sól, pieprz mielony
olej

Sposób przyrządzenia:
Cebulę, czosnek i marchewkę obrać, drobno pokroić. W rondlu dobrze rozgrzać olej i obrumienić na nim ze wszystkich stron mięso. Dodać cebulę, czosnek i marchewkę, chwilkę smażyć mieszając. Zawartość rondla podlać 2 szklankami wody, dodać liść laurowy, gałązkę rozmarynu, gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól, doprowadzić do wrzenia, przykryć i powoli dusić aż mięso będzie miękkie. Powstały sos wraz z warzywami zmiksować, przecedzić przez sito. Mięso pokroić w plastry, obficie polać sosem i podawać. Jako dodatek proponuję brukselkę i młode ziemniaki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *