Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń wieprzowa Grażyny

 

Składniki:

    • 1,5 kg łopatki
    • 4 cebule
    • sól, pieprz mielony, papryka mielona, majeranek
    • 4 ząbki czosnku
    • sos sojowy
    • oliwa
    • 3 liście laurowe
    • 4 ziela angielskie
    • 4 kulki jałowca
    • 4 suszone owoce głogu
    • 4 suszone owoce tarniny
    • 3 suszone grzyby
    • 3 suszone śliwki kalifornijskie
    • 1 kromka suchego piernika
    •  6 łyżek oliwy
    • 2 łyżki masła

Sposób przyrządzenia:
 Mięso natrzeć przyprawami, sosem sojowym, 2 łyżkami oliwy. Naszpikować czosnkiem. Zostawić przykryte szczelnie w lodówce na 12 godzin. W rondlu rozgrzać 4 łyżki oliwy. Obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony. Do mięsa dodać cebule pokrojone na ósemki, ziele angielskie, liście laurowe, śliwki, grzyby, tarninę, głóg. Zalać woda tak aby przykryła mięso. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem 1.5-2 godzin. Mięso wyjąć. Włożyć kromkę piernika. Rozgotować go. Sos przetrzeć przez sitko. Doprawić do smaku. Mięso pokroić w plastry. Podawać z sosem. Doskonale smakuje w zestawieniu z gruszką nadziewaną konfiturą z żurawiny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *