• 1 kg chudego karczku
  • 6 pokrojonych na połowę ząbków czosnku

Marynata:

  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 łyżeczki oregano
  • sok z 1 cytryny
  • ¼ szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz do smaku
Sos:
  • 1,5 szklanki soku owocowego (mix jabłko, pomarańcz, żurawina po 0,5 szklanki, lub inne)
  • 2 czerwone papryki bez nasion
  • ½ szklanki czerwonego octu winnego
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka sosu wochester
  • 1 łyżka brązowego cukru


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć i osuszyć. Wykonać ostrym nożem 12 nacięć i włożyć w nie połówki ząbków czosnku. Składniki marynaty zmiksować, wmasować ją w mięso i w torbie plastikowej odłożyć na 12 godzin do lodówki. Karczek ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C, polewając mięso powstającym sosem. W międzyczasie przygotować sos. Wszystkie składniki wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować przez 1 godzinę. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, pozwolić aby „odpoczęło” przez 15 minut, pokroić w plastry i podawać. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi