Pasta z czerwonej papryki
Pasta z czerwonej papryki4.61 out of 5 based on 446 voters.
Składniki:
- 3 duże czerwone papryki
- 1 cebula
- 6 łyżek soku cytrynowego
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki soli
- pieprz i chili mielone
Sposób przyrządzenia:
Paprykę oczyścić, przekroić wzdłuż na połowę, usunąć nasiona. Piekarnik dobrze nagrzać, papryki ułożyć na blaszce, opiekać przez 10 minut. Gorące zawinąć w folię, a gdy się schłodzą obrać ze skóry. Pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę podobną do kostek papryki, wymieszać z solą, odstawić na 10 minut. Połowę papryki, cebuli wymieszać z sokiem cytrynowym, oliwą i zmiksować. Dodać resztę papryki i cebuli, przyprawić szczyptą pieprzu i chili, dokładnie wymieszać. Znakomity dodatek do mięs, wędlin… Polecam, pychota.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: piątek, 18, styczeń 2008 15:42
- Maria
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny