Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Paprykarz z kurczaka Iwony

Składniki:

  • 1 podzielony na części kurczak
  • 2 pokrojone w kostkę cebule
  • 2 pokrojone w kostkę ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany kremowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, mielona słodka i ostra papryka do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Na patelni rozgrzać olej  obrumienić na nim przyprawione solą porcje kurczaka, przyrumienionego  kurczaka odłożyć do rondla ,na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek lekko schłodzić, dodać słodką i ostrą paprykę dokładnie wymieszać ,przełożyć do rondla z kurczakiem .Zawartość rondla podlać szklanką wody dodać liść laurowy ,ziele angielskie i sól do smaku ,powoli gotować aż mięso zmięknie .Skorygować smak sosu przyprawami dodać śmietanę wymieszać. Podawać z ulubionymi dodatkami. Sos można zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *