Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Panga zapiekana w sosie beszamelowym

Składniki:

 

  • 1 kg pangi
  • 6 dkg masła
  • 25 dkg pieczarek
  • 1/8 białego wina
  • 3 dkg tartej bułki
  • sól, pieprz
     

    Sos beszamelowy:

  • 5 dkg masła
  • 4 dkg mąki
  • ok. ¼ l mleka
  • ok.1/4 l smietany
  • 1-2 żółtka
  • 4 dkg sera tylżyckiego

    Sposób przyrządzenia:
    Rybę opłukać odfiletować, zdjąć skórę, pokroić na porcje, posolić. Kapelusze pieczarek obrać ze skórki poszatkować. Włożyć do rondelka dać masło, sól, pieprz, 1-2 łyżki wody. Dusić 10 minut. Filety z ryby ułożyć na ogniotrwałym półmisku, skropić roztopionym masłem i podlać winem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, podpiec, wyjąć. Podpieczoną rybę pokryć pieczarkami.
    Sos beszamelowy:
    Masło stopić zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić z mlekiem, zagotować, wymieszać z żółtkami , przyprawić do smaku solą ,śmietaną i startym żółtym serem, podgrzać ,ale nie gotować. Tak przygotowanym sosem beszamelowym polewamy wcześniej przygotowaną rybę. Podajemy na gorąco.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *