Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Panga z makaronem

Składniki:
• 2 dwa filety z pangi
• makaron papardelle
• łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
• drobno posiekana mała papryczka chili
• 3 drobno posiekane ząbki czosnki
• 150 ml słodkiej śmietanki
• 2 żółtka
• sól i pieprz do smaku
• 50 ml oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:
Filety z pangi kroimy w kostkę 2,5 – 3 cm – robimy to delikatnie aby nie zniszczyć struktury ryby.
Na patelni podgrzewamy oliwę dodajemy chili, czosnek i natkę pietruszki –dodajmy szczyptę soli i smażymy na malutkim ogniu aż składniki zmiękną. (można podlać małą ilością wody lub białego wina)
W między czasie makaron gotujemy wg przepisy (na opakowaniu).
Kiedy makaron jest prawie gotowy do smażących się czosnku i chili dodajmy rybę smażymy przez 5-6minut co jakiś czas delikatnie mieszając. Kiedy rybą będzie podsmażona (a właściwie ugotowana) wyciągamy ją z sosu.
W między czasie mieszamy dobrze roztrzepane żółtka z solą, pieprzem i śmietaną
Do oliwy z dodatkami dodajemy makaron i podgrzewamy aż do momentu kiedy będzie bardzo gorący – wyłączamy ogień dodajmy żółtka ze śmietaną i szybko dokładnie mieszamy.
Nakładamy na talerz na makaron układamy rybę, posypujemy świeżą natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Dekorujemy zieleniną.
Danie robi się naprawdę szybko – całość zajmuje około 20 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *