Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka wieprzowe na dziko pychotka

Składniki:

    • 1 – 1,5 kg boczku z żeberkami

    Marynata:

    • 1 szklanka wody
    • 2/3 szklanki octu winnego
    • 20 ziaren jałowca
    • 10 ziaren pieprzu
    • 2 liście laurowe
    • nieco rozmarynu
    • cebula pokrojona w plasterki

    Ziemniaki piure:

    • po 2 ziemniaki na osobę
    • 1 łyżka śmietany
    • 2 łyżki masła
    • kminek
    • ½ cebuli
    • Buraki:
    • 50 dkg buraki
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki chrzanu
    • 1łyżka soku cytrynowego
    • cukier
    • sól


    Sposób przyrządzenia:
    Żeberka:

    Składniki marynaty mieszamy, gotujemy kilka minut, odstawiamy aby przestygła. Skórę boczku nacinamy w poprzek co 1 – 2 cm. W odpowiednio dużym naczyniu emaliowanym lub kamionkowym układamy mięso i zalewamy marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilkanaście godzin. Po wyjęciu z marynaty osuszamy. Mięso wyłożyć na brytfannę skór do góry, podlać 3-4 łyżkami wody; piec przez 15 minut w mocno nagrzanym do temperatury 250 stopni pierniku. Zmniejszamy płomień tak aby temperatura wynosiła około 150 stopni. Piec przez 30 minut, podlewając wodą.
    Ziemniaki:
    Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie wraz z dodatkami.
    Z ziemniaków odlać wodę, dodać śmietanę i masło, utłuc tłuczkiem do ziemniaków w ten sposób aby były puszyste.
    Buraczki:
    Buraki dokładnie  umyć, ugotować lub upiec w piekarniku. Wystudzone obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Masło stopić, dodać mąkę, wymieszać, lekko przyrumienić. Dodać buraki, chrzan, sok cytrynowy i wszystko razem poddusić. Doprawić do smaku solą i cukrem.
    Finał:
    Upieczone mięso podzielić na odpowiednie porcje. Podawać z ziemniakami piure i zasmażonymi buraczkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *