Składniki:
- 1 – 1,5 kg boczku z żeberkami
- 1 szklanka wody
- 2/3 szklanki octu winnego
- 20 ziaren jałowca
- 10 ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- nieco rozmarynu
- cebula pokrojona w plasterki
- po 2 ziemniaki na osobę
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki masła
- kminek
- ½ cebuli
- Buraki:
- 50 dkg buraki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki chrzanu
- 1łyżka soku cytrynowego
- cukier
- sól
Marynata:
Ziemniaki piure:
Sposób przyrządzenia:
Żeberka:
Składniki marynaty mieszamy, gotujemy kilka minut, odstawiamy aby przestygła. Skórę boczku nacinamy w poprzek co 1 – 2 cm. W odpowiednio dużym naczyniu emaliowanym lub kamionkowym układamy mięso i zalewamy marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilkanaście godzin. Po wyjęciu z marynaty osuszamy. Mięso wyłożyć na brytfannę skór do góry, podlać 3-4 łyżkami wody; piec przez 15 minut w mocno nagrzanym do temperatury 250 stopni pierniku. Zmniejszamy płomień tak aby temperatura wynosiła około 150 stopni. Piec przez 30 minut, podlewając wodą.
Ziemniaki:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie wraz z dodatkami. Z ziemniaków odlać wodę, dodać śmietanę i masło, utłuc tłuczkiem do ziemniaków w ten sposób aby były puszyste.
Buraczki:
Buraki dokładnie umyć, ugotować lub upiec w piekarniku. Wystudzone obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Masło stopić, dodać mąkę, wymieszać, lekko przyrumienić. Dodać buraki, chrzan, sok cytrynowy i wszystko razem poddusić. Doprawić do smaku solą i cukrem.
Finał:
Upieczone mięso podzielić na odpowiednie porcje. Podawać z ziemniakami piure i zasmażonymi buraczkami.