Naleśniki z grzybami i kurczakiem
Składniki:
Naleśniki:
- 1 mała pomarańcza,
- 15 dag mąki,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 150 g roztopionego masła,
- 1 i 1/5 szklanki mleka,
- margaryna do smażenia
Nadzienie:
- 5 dymek,
- 25 dag dowolnych grzybów,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 50 dag filetów z piersi kurczaka,
- 2 łyżki oleju,
- sól i pieprz,
- 200 g śmietany
Wykonanie:
1. Pomarańcze dobrze umyć. Skórkę zetrzeć, a z owocu wycisnąć sok i odstawić. Mąkę wymieszać z jajkami, skórką pomarańczową, solą i pół łyżeczki tymianku. Mieszając, dodawać na zmianę roztopione masło i mleko, aż powstanie płynne, ale gęste gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na 30 min.
2. Dymkę umyć i cienko pokroić w plasterki. Oczyszczone grzyby opłukać pod bieżąca wodą i też pokroić w cienkie plasterki, po czym skropić sokiem z cytryny.
3. Filety pokroić na wąskie pasma. Rozgrzać 1 łyżkę oleju i obsmażyć na nim mięso. Przyprawić je solą i pieprzem, zdjąć z patelni i odstawić. Na patelnie wlać resztę oleju i smażyć na nim grzyby przez 5 min na dużym ogniu. Po 3 min dodać dymkę. Nadzienie przyrządzić wg przepisu podanego poniżej.
4. Na gorącym tłuszczu usmażyć 8 naleśników, posmarować nadzieniem i zawinąć. Podawać posypane tymiankiem.
(Przepis na 4 porcje)
Przepis ze strony http://www.grzyby.cp.win.pl/
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: czwartek, 13, styczeń 2005 00:00
- Administrator
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany