Składniki:
Naleśniki:
– 1 mała pomarańcza,
– 15 dag mąki,
– 3 jajka,
– 1 łyżeczki soli,
– 1 łyżeczka tymianku,
– 150 g roztopionego masła,
– 1 i 1/5 szklanki mleka,
– margaryna do smażenia
Nadzienie:
– 5 dymek,
– 25 dag dowolnych grzybów,
– 2 łyżki soku z cytryny,
– 50 dag filetów z piersi kurczaka,
– 2 łyżki oleju,
– sól i pieprz,
– 200 g śmietany
Wykonanie:
1. Pomarańcze dobrze umyć. Skórkę zetrzeć, a z owocu wycisnąć sok i odstawić. Mąkę wymieszać z jajkami, skórką pomarańczową, solą i pół łyżeczki tymianku. Mieszając, dodawać na zmianę roztopione masło i mleko, aż powstanie płynne, ale gęste gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na 30 min.
2. Dymkę umyć i cienko pokroić w plasterki. Oczyszczone grzyby opłukać pod bieżąca wodą i też pokroić w cienkie plasterki, po czym skropić sokiem z cytryny.
3. Filety pokroić na wąskie pasma. Rozgrzać 1 łyżkę oleju i obsmażyć na nim mięso. Przyprawić je solą i pieprzem, zdjąć z patelni i odstawić. Na patelnie wlać resztę oleju i smażyć na nim grzyby przez 5 min na dużym ogniu. Po 3 min dodać dymkę. Nadzienie przyrządzić wg przepisu podanego poniżej.
4. Na gorącym tłuszczu usmażyć 8 naleśników, posmarować nadzieniem i zawinąć. Podawać posypane tymiankiem.
(Przepis na 4 porcje)
Przepis ze strony http://www.grzyby.cp.win.pl/