Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nadziewane zapiekane gruszki

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 15 dag sera pleśniowego
  • 70 ml śmietany
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ kieliszka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Gruszki przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i wydrążyć trochę miąższu, i skropić całość sokiem z cytryny.
    Następnie pokruszyć ser i wymieszać ze śmietaną, miąższem z gruszek oraz masłem.
    Całość zmiksować aby powstała jednolita masa, wówczas dodać orzechy, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą masą napełnić połówki gruszek, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wlać wino.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 6-8 min.
    Przed podaniem udekorować połówkami orzechów oraz konfiturą z borówek.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *