Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z kapustą włoską na słoninie

Składniki:

  • ½ kg makaronu
  • 25 dag słoniny
  • 1 cebula
  • ¼ włoskiej kapusty
  • 1 szkl bulionu warzywnego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanych ziół
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:
Słoninę pokroić w kostkę i stopić ją na rozgrzanej patelni.
Wówczas udusić na niej posiekaną cebulę.
Następnie dodać poszatkowaną kapustę i przesmażyć.
Zalać kapustę bulionem i trzymać na ogniu około 15-20 minut.
W między czasie ugotować makaron według opisu na opakowaniu z dodatkiem soli i oliwy z oliwek.
Odcedzony makaron przełożyć do kapusty i doprawić do pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Całość jeszcze smażyć kilka minut.
Przed podaniem posypać posiekanymi ziołami i startym parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *