Kurczak z piekarnika
Kurczak z piekarnika4.41 out of 5 based on 407 voters.
Skład:
- 1 kurczak o wadze 1,2-1,5 kg,
- oliwa
- szczypta majeranku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osączyć, natrzeć oliwą, przyprawić, odstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie włożyć kurczaka do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, polać oliwą, podlać 4-5 łyżkami wody lub wina i piec w piekarniku, w temperaturze 200 st. C. Podczas pieczenia kilkakrotnie polewać wytworzonym sosem. Po upieczeniu podzielić kurczaka na porcje. Przed pieczeniem można do środka kurczaka włożyć główkę czosnku (bez obierania), liść laurowy, natkę pietruszki itp.
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: niedziela, 13, luty 2005 16:16
- Daga
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany