Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z owocami Kumkwat

Składniki:

    • 1 kurczak o wadze około 1,5 kg
    • 30 dkg owoców Kumkwat
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 łyżka soli morskiej
    • 1 główka czosnku
    • 1 łyżka przyprawy maranta
    • ½ szklanki soku z pomarańczy
    • ½ szklanki wody
    • 2 łyżki soku z cytryny


    Sposób przyrządzenia:

    Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć. Owoce umyć w gorącej wodzie.  Tuszkę kurczaka natrzeć oliwą, natrzeć na zewnątrz i wewnątrz solą. Do jamy brzusznej włożyć główkę czosnku i kilka owoców. Sok z pomarańczy wymieszać z wodą, sokiem z cytryny i przyprawą z maranty. Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć owocami, wlać sok z pomarańczy z dodatkami. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni C, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 40 minut. Pod koniec pieczenia kurczaka obrócić. Po upieczeniu pozwolić aby kurczak przez 5 minut „odpoczął” i dopiero wtedy podzielić go na porcje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *