Składniki:
- 1 kurczak o wadze około 1,5 kg
- 30 dkg owoców Kumkwat
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soli morskiej
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka przyprawy maranta
- ½ szklanki soku z pomarańczy
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć. Owoce umyć w gorącej wodzie. Tuszkę kurczaka natrzeć oliwą, natrzeć na zewnątrz i wewnątrz solą. Do jamy brzusznej włożyć główkę czosnku i kilka owoców. Sok z pomarańczy wymieszać z wodą, sokiem z cytryny i przyprawą z maranty. Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć owocami, wlać sok z pomarańczy z dodatkami. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni C, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 40 minut. Pod koniec pieczenia kurczaka obrócić. Po upieczeniu pozwolić aby kurczak przez 5 minut „odpoczął” i dopiero wtedy podzielić go na porcje.