Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z jabłkami w tymianku

Składniki:

  • 1 duży kurczak
  • 3 kwaśne jabłka
  • 5 ziemniaków
  • 15 zielonych winogron
  • kilka gałązek tymianku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz ziołowy


    Sposób przyrządzenia:

    Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na części, natrzeć solą i pieprzem.  W dużym garnku zrumienić kurczaka i zalać wodą tak by mięso zostało zakryte. Zostawić na małym ogniu. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka, doprawić solą i pieprzem do smaku. I dalej dusić. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, dodać do kurczaka. Tymianek umyć i posiekać. Po 15 minutach dodać winogron, oraz tymianek. Trzymać jeszcze 15 minut. Kurczaka wyjąć polać sosem. Podawać z białym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *