Kurczak w sosie holenderskim
Kurczak w sosie holenderskim 4.65 out of 5 based on 127 voters.
Składniki:
- filet z kurczaka
- 20 dag masła
- 5 łyżek białego wytrawnego wina
- 2 żółtka
- 15 dag wędzonego boczku
- pęczek dymki
- sól
- kolorowy pieprz
- tłuszcz
-
Fileta pokroić w kostkę, która oprószyć solą oraz pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym maśle.
W między czasie posiekaną dymkę i pokrojony w kostkę boczek również przesmażyć.
Następnie miseczkę wstawić do garnka z gotującą się wodą po czym wlać wino i dodać żółtka.
Całość dokładnie roztrzepać aby powstała piana wówczas dodać cebule z boczkiem oraz masło.
Energicznie mieszając do połączenia się wszystkich składników.
Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Powstałym sosem polać usmażonego kurczaka.
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: wtorek, 21, grudzień 2010 08:57
- Anita Łukaszek
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany