Kurczak w sosie curry
Kurczak w sosie curry4.65 out of 5 based on 84 voters.
Składniki:
- 1 duży kurczak
- 8 dkg tłuszczu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- 3-4 łyżki śmietanki
- 3 łyżki curry
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, pokroić na porcje lekko obrumienić na rozgrzanym tłuszczu, pod koniec dodać przyprawę curry, sól, skropić wodą , przykryć pokrywką i dusić do miękkości. Masło stopić wymieszać z mąką, rozprowadzić zimnym mlekiem i doprowadzić do wrzenia, wymieszać ze śmietanką. Przygotowanym sosem zalać porcje kurczaka, dusić na wolnym ogniu kilka minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem . Wyłożyć do salaterki. Podawać z makaronem lub ryżem ugotowanym na sypko i sezonową ulubioną surówką.
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: wtorek, 01, marzec 2011 09:12
- Magdalena Depa
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany