Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryba w szarym sosie

Składniki:

  • 1 kg ryby pangi
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 duże cebule
  • 4 dkg masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki utartego piernika
  • 2 łyżki miodu
  • ½ szklanki rodzynek
  • ½ szklanki migdałów
  • sok z cytryny
  • pół szklanki  czerwonego wytrawnego wina
  • sól, pieprz, cukier  do smaku
  • ziarna ziela angielskiego

    Sposób przyrządzenia:
    Filet z pangi umyć, osączyć i  ugotować wraz z warzywami w osolonym wywarze. Wywar  2 szklanki odcedzić, dodać utarty piernik i kilkakrotnie zagotować. Dodać mąkę  wymieszaną ze  stopionym masłem.  Gdy zawrze i zgęstnieje, odstawić, wlać wino, dodać sok z cytryny i miód, wymieszać i przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Tak przygotowany sos wymieszać z rodzynkami i sparzonymi i obranymi ze skórki migdałami. Rybę zalać sosem i podawać na gorąco.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *