Składniki:
- 1 kurczak /około 1 kg/
- 1 główka czosnku
- kawałek rozmarynu
- ½ łyżeczki koperku włoskiego
- kilka listków szałwii
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Przyprawy korzenne z wyjątkiem pieprzu, wymieszać, zmiażdżyć i natrzeć nimi wnętrze i powierzchnię kurczaka. Oprószyć solą i pieprzem. Na dno natłuszczonego naczynia żaroodpornego, wlać połowę oliwy, ułożyć kurczaka i polać pozostałą oliwą, obłożyć posiekanym czosnkiem i przykryć folią spożywczą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni C i piec około godziny. Podawać z pieczonymi ziemniakami, frytkami i ulubioną sezonową surówką.